Včelařství
(V. Veselý a kol.)

 

O VČELÁCH A VČELAŘÍCH

k objednávce

 

 

   
 


 

Včelařství je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti, včelí produkty byly pro člověka důležitou složkou potravy od samého začátku vývoje a své místo ve výživě si udržují dodnes. Stejně důležitá je i schopnost včel opylovat rostliny a tím zvyšovat výnosy při pěstování kulturních plodin. Život včelího společenství a chov včel je však nesmírně zajímavý i sám o sobě, a tak je dnes včelařství i oborem, který kromě hospodářského užitku přispívá i prospěšnému trávení volného času a rozvíjení vztahu k přírodě.
Kniha autorského kolektivu našich významných odborníků vedeného V. Veselým poprvé vyšla před 20 lety a stala se základní učebnicí včelařství u nás. Její nové vydání autoři přepracovali a doplnili tak, aby opět odpovídala poznatkům a požadavkům doby.
 

V knize jsou tradiční kapitoly, které se zabývají např. anatomií včely, jednotlivými činnostmi včelstva, plemenářskou prací, podrobnými popisy ošetřování včel v průběhu celého roku, popisy zařízení potřebných k chovu včel, opylovací činností včel, nemocemi včel a jejich předcházení, získáváním včelích produktů – medu, vosku aj. Jsou ale doplněny i nové metody, mezi které např. patří nástavkové a komerční včelaření.

Váz., B5, 272 str., 100 perokreseb, 60 bar. obrázků v příloze, cena 299 Kč
ISBN 978-80-209-0399-0

Stavba těla včely – Včelstvo a jeho činnost – Genetika a plemenitby včel – Ošetřování včelstev během roku – Nástavkové včelaření – Technika mobilního včelaření – Opylovací služba – Komerční včelařství – Čmeláci a včely samotářky – Výživa a krmení včel – Včelí pastva – Nemoci a škůdci včely medonosné – Včelí produkty